Słodki popis na weselu, czyli tort w roli głównej

Dekoracje ślubne Warszawa
Boho, glamour czy klasycznie? Pomysły na dekorację sali
30 września 2019
Ślub w listopadzie przesądy
Jak się żenić, to się żenić, czyli dlaczego warto brać ślub w listopadzie!
18 października 2019

Tort weselny Warszawa

Przyjęcie weselne jest wyjątkową ucztą. Dlatego też tort, który podaje para młoda, bywa wręcz dziełem sztuki. Cukiernicy przygotowują go na specjalne, składane z odpowiednim wyprzedzeniem zamówienie. Jak więc zadbać o to, aby nie tylko smakował wyśmienicie, ale także komponował się pięknie z całą uroczystością?

 

Oferta tortów weselnych jest naprawdę bogata. Wypieki są projektowane w ramach szerokiej palety smaków i kolorów. Często zaskakują kształtem i sposobem dekorowania. Warto więc zapoznać się z najnowszymi trendami, zanim zdecydujemy, jaki tort pojawi się na naszym przyjęciu.

Poszczególne warstwy ciasta umieszcza się zazwyczaj na osobnych stelażach. Dzięki temu każde piętro może różnić się smakiem i dodatkami. Możemy też zadbać o naszych gości, którzy nie tolerują glutenu i przygotować dla nich warstwę bezową. Nie musimy się ograniczać. Możliwości jest nieskończenie wiele.

 

Sama słodycz w angielskiej odsłonie

W znalezieniu oryginalnych cukierniczych inspiracji i w późniejszej ich realizacji pomogą nam konsultanci ślubni. Najlepiej znają lokalny rynek. Często korzystają też z atrakcyjnych rabatów. Zakup dobrego tortu weselnego, który urzeknie gości, nie tylko smakiem, ale też wyglądem, nie jest bowiem łatwy. Torty angielskie od lat popularne są nie tylko na przyjęciach weselnych. Poznamy je po tym, że między piętrami nie ma tradycyjnych przerw, a torty ułożone są kolejno na sobie.

Ciasto w całości pokrywa słodki lukier. Daje to elegancki efekt, w opinii wielu osób bardziej niż biszkoptowe krążki przełożone masą i okryte puszystą pierzynką z bitej śmietany. Cukiernicy z powodzeniem używają tutaj plastycznej masy cukrowej, która do złudzenia przypomina modelinę. Dowolnie ją formują i barwią, tworząc z niej fantastyczne wzory, kształty i figury. Czasem zamiast lukrowanej pary młodej na poszczególnych poziomach tortu pojawia się zabawny motyw np. pana młodego złowionego wędką lub romantyczne sceny oświadczyn i pocałunków.

 

Naga prawda o słodkościach

Wybór tortu, który zaserwujemy gościom, często zależy od stylu całej uroczystości. Jeśli więc wybieramy prostotę i elegancki minimalizm, świetnie sprawdzą się tzw. nagie torty (ang. naked cakes). Są to ciasta naturalne, bez lukrowych, śmietankowych czy marcepanowych dekoracji, a np. posypane tylko cukrem pudrem.

Ozdabia się je także świeżymi owocami lub kwiatami. Takie torty, położone np. na tacy wykonanej z grubego drewna, świetnie pasują do przyjęcia weselnego w stylu rustykalnym.

Gości mogą zachwycić także torty zdobione kryształkami cukru, przypominającymi kolorowe minerały lub cekiny na sukni panny młodej. Urzekają także torty pastelowe i akwarelowe w stylu impresjonistów. Przebojem ostatnich lat stają się także torty kaskadowe, z których spływa słodka polewa, tworząc niepowtarzalny efekt.

 

Wesele bez tortu?

Nasz wybór nie ogranicza się jednak tylko do tortów. Interesującym rozwiązaniem są również piramidy z babeczkami lub muffinkami. Wypieki te nierzadko przypominają miniaturki tortów, są oblane polewą i pięknie udekorowane. Ciekawym połączeniem jest mały torcik na górze dla nowożeńców do pokrojenia, a na dole gotowe porcje babeczek dla gości.

Taka propozycja ma wiele zalet. Nowożeńcy uroczyście kroją swój pierwszy kawałek tortu, a pozostali goście elegancko i sprawnie częstują się gotowymi porcjami. Same zestawy takich ciasteczek na stelażu prezentują się równie pięknie, jak tradycyjne wypieki.

 

Gdy widzę słodycze…

O czym warto jeszcze pamiętać? Podczas organizacji przyjęcia weselnego trzeba zadbać o wiele szczegółów. Upewnijmy się, gdzie nasz tort będzie przechowywany do czasu podania. Gdy nie ma odpowiedniego klimatyzowanego pomieszczenia, zwłaszcza w gorące letnie dni, tort śmietankowy lub lodowy, nie jest wskazany.

Czas i sposób podania tortu ustalamy już wcześniej. Dobrze skorzystać z porad ślubnych konsultantów, którzy doradzą, w jakiej oprawie go zaserwować (odpowiednie tło muzyczne, płonące race) oraz podpowiedzą właściwą porę. Wskażą czy w konkretnym przypadku lepiej podać go przed samą północą i oczepinami, czy jako deser po głównym obiedzie.

Podpowiedzą też, ile kilogramów ciasta należy zakupić, aby nikomu nie zabrakło. Sam wybór wypieków nie powinien opierać się jedynie na oglądanych zdjęciach. Warto odwiedzić polecane cukiernie i dokonać degustacji, aby przekonać się, że smakują równie dobrze, jak wyglądają.

 

 

Komentarze są wyłączone.