Miłość jest słodka, czyli candy bar na weselu

Koronawirus - odwolane ślub i wesele
Koranowirus w branży ślubnej. Co oznacza w praktyce?
22 marca 2020
Jaki garnitur na wesele
Jaki garnitur na wesele?
4 kwietnia 2020

candy bar na wesele

Nieodłączną częścią menu podczas przyjęcia weselnego są słodkie wypieki, desery i oczywiście tort. Te małe dzieła sztuki nie tylko zachwycają smakiem, ale także urzekają eleganckim wyglądem, sposobem podania oraz wyrafinowanymi dodatkami.

Doradzamy jak zaaranżować wspaniały słodki stół zwanym candy barem, na którym swoje miejsce znajdą mistrzowskie pomysły najlepszych cukierników.

 

Precyzyjne przygotowane miejsce na słodkości jest ważną częścią wystroju sali, na której bawią się goście. Warto więc zaaranżować je atrakcyjnie i zgodnie z motywem przewodnim uroczystości. Candy bar powinien swoim projektem nawiązywać do charakteru przyjęcia, np. prezentując słodycze w kolorach przewodnich całego wydarzenia.

 

Słodki bufet w dobrym stylu

Każdy jego element baru być starannie wystylizowany. Gdy wesele odbywa się w pełnym przepychu stylu glamour, stół zdobią często kwiaty, sznury pereł, drobne kryształy w szklanych naczyniach. Natomiast do wystroju w stylu boho mogą posłużyć np. patery wykonane z surowych pni drzewa, często z delikatnym zielonym mchem.

Ozdobą stają się również kolorowe wstążki z koralikami zdobiące pojemniki na słodycze. Dla profesjonalistów przygotowujących candy bar liczy się każdy szczegół, nie tylko trafnie dobrane obrusy i naczynia. Całość tworzą detale, choćby rodzaj czcionki na winietkach z nazwami słodkości, która jest spójna z tą zastosowaną na zaproszeniach.

Koncepcja klasycznego candy baru, zaczerpnięta z amerykańskiej tradycji, opiera się przede wszystkim na żelkach, pralinkach, cukierkach i innych drobnych słodyczach. Zwykłe ciasta są jedynie dodatkiem. Królują natomiast muffinki oraz cake popsy, czyli małe ciasteczka na patyku oblane czekoladą.

Popularnością cieszą się też migdałowe makaroniki oraz bezy, kremowe rurki lub karnawałowe faworki ułożone piętrowo. Do dekoracji służą słoje oraz szklane naczynia o interesujących formach. Kolorystyka i sposób ułożenia słodyczy na stole tworzy niezwykłe wrażenie feerii barw. Zachwyca wyszukany, elegancki styl, a uśmiech wywołują napisy umieszczone na ozdobnych tabliczkach, choćby „Szczupłe osoby łatwiej porwać. Bądź bezpieczny. Zjedz ciastko”.

 

Bar w wielu odsłonach

Słodka czekoladowa fontanna to atrakcja candy baru w każdym stylu. Co jednak gdy chcemy wyjść poza schemat? Czasem para młoda wykorzystuje motywy ze świata filmu. Wtedy świetnie sprawdzi się „popcorn bar”. Nie tylko młodsi goście chętnie sięgną po ten przysmak, który można podać na słono, ale też na słodko z karmelem. Natomiast do wesela w stylu rustykalnym pasuje „apple bar”, przy którym goście samodzielnie przygotowują karmelizowane jabłka.

Czasem zanurzają je także czekoladzie. Do angielskiej tradycji pieczenia pianek nad ogniskiem i wkładania ich między dwa herbatniki nawiązuje menu „S’mores baru”. Latem powodzeniem cieszą się oczywiście lodowo-jogurtowe bufety. Dzięki odpowiedniemu technicznemu wyposażeniu do zapraszamy gości do degustacji lodów i mrożonych jogurtów, z których mogą skomponować smaczne desery.

 

Słodkości na każdą porę roku

Słodki bar ma wiele fantazyjnych odsłon, ale oferuje także tradycyjne ciasta. Często bowiem zaproszeni goście nie wyobrażają sobie deseru bez ulubionego sernika lub szarlotki. Oferta wyrobów cukierniczych jest zazwyczaj bardzo szeroka. Powinna być jednak dostosowana do pory roku oraz warunków, w jakich obywa się wesele.

Latem, szczególnie w plenerze zdecydowanie nie są polecane ciasta kremowe, gdyż nie służą im wysokie temperatury. Goście chętniej sięgają po kruche wypieki owocowe oraz lodowe desery, w tym sorbety. Do ich przechowywania konieczne są specjalne szafy chłodnicze. Cięższe przysmaki, jak aromatyczne makowce lub tradycyjne pierniki warto z kolei serwować w sezonie jesienno- zimowym.

 

Na najwyższym poziomie, z pomocą profesjonalistów

Do przygotowania słodkiego baru, który będzie spełniał oczekiwania gości, potrzebni są profesjonalni wykonawcy. Powinni oferować nie tylko smaczne i wyszukane słodkości, ale także dysponować wieloma szklanymi naczyniami i paterami.

Znalezienie dobrych cukierników, a zarazem dekoratorów stołu nie jest prostym zadaniem. Ich obecność i praca na przyjęciu powinna zostać także ustalona z managerami restauracji, w której odbywa się przyjęcie weselne. Dlatego warto skorzystać z usług ślubnych konsultantów, którzy mają wypracowane modele współpracy zarówno z cukiernikami, jak i restauratorami.

Na pewno zadbają, aby wszystko przebiegało na najwyższym poziomie, podczas gdy para młoda będzie oddawać się beztroskiej zabawie i degustacji słodkich smakołyków.

Komentarze są wyłączone.